Dünya Beni Bekler Mi? Kitap Açıklaması
"Evren'de yalnız mıyız?
Elbette! Evren'de yalnızız. Yalnız olmalıyız.
Önemli şeylerden bir tane olur.
"Koskoca Evren, trilyarlarca yıldız, milyarlarca gezegen;
neden başkalarında da hayat olmasın?" Fazla basit bir mantık.
Onun yerine, neden bu kadar büyük bir boşluk içinde hayat meydana gelmiş diye şaşırmak lâzım."
Işıktan daha hızlı olan ne?
Solucan deliklerinden geçerek başka evrenlere seyahat edilebilir mi?
Zamanın boyutu ve akışı nasıl tanımlanmalı?
Küresel ısınma, ne tür bir ana nedenden kaynaklanıyor?
İnsanın kişiliği, genetiğe indirgenebilir mi?
Eşeysel çekicilik unsurları mı DNA'yı reklam ediyor, DNA mı çekiciliği vurgulatıyor?
Kuantum teorisinden iklim değişikliğine; yapay zekadan evrenbilime, kadın-erkek ilişkisinden psikanalize, zaman yolculuğundan determinizme çoğu bilimsel problemi ve felsefi sorguyu ele alan bir düşünsel ziyafete katılmak isterseniz bu romanı okumalısınız.
Sayfa Sayısı: 391
Baskı Yılı: 2011
Dili: Türkçe
Yayınevi: Kent Kitap
İlk Baskı Yılı : 2011
Dil : Türkçe
Kitap, bir bilim adamının içinde bulunduğu önemli bir aşamadaki psikolojisini onun hocası, arkadaşları ve ailesiyle olan ilişkileri çerçevesinde ele almaktadır. Bu bilim adamı, fennî branşlar ve felsefe üzerine ne gibi çalışmalar yapabileceğini düşünürken bir yandan da meslektaşlarını, bilimin kendisini ve dünyanın içinde bulunduğu ahvâli sorgulamaktadır. Kitap, bilimin üzerinde durması gereken birçok sorundan bahsederken, küresel ısınmanın asıl nedeni gibi şimdiye kadar cevaplanmamış bazı soruları yanıtlamakta ve sıfır çarpı sonsuz gibi bazı tanımsız problemlere de çözüm önerisi sunmaktadır.
Kitap edebi camiada pek kullanılmamış bir üslupla yazılmıştır. Bu teknikte sadece baş kahramanın aklından geçenlere yer verilmiş olaylar ise onun perspektifinden yansıtılmıştır. Üçüncü tekil şahıs üzerinden veya yazardan destek açıklamalara başvurulmamıştır.
Kitabın konusu da enderdir. Bilim adamları hakkında çok eser verilmiştir ama bunlar genelde büyük başarılara imza attıklarından sonra yazılan biyografilerdir. Bu kitapta ise henüz kendini ispatlamamış bir doktora öğrencisinin, bilim adamı olma yolundaki ruhsal mücadelesi anlatılmaktadır. Yazarın kendisinin de bilim adamı adayı olması, çizilen psikolojik portrenin gerçeklik payını arttırmaktadır.
Kitabın amacı, gençlere gerektiğinde bilimsel yasalardan bile bağımsız düşünmelerini, ispatlanmış gerçeklere bile sorgulayıcı bir perspektiften bakmalarını, bilimde aslolanın doğru soruyu sormak olduğunu hatırlatmaktır. İçerik, bilimsel konuları sıradan bir bilim kitabı gibi anlatmak yerine bilinen teoriler üzerinden evrensel çıkarımlar yapmak ve farklı dalları uzlaştırmak üzerinedir.
09.01.2012