Sepetinizde Ürün Bulunmamaktadır.


Satranç Psikolojisi 1
Satranç Psikolojisi 1

Satranç Psikolojisi 1

8/10 - 1 Kişi FAVORİLERİME EKLE
Yayınevi : Scala Yayıncılık
  • Satın aldığım e-kitaplarımı nasıl okurum?
  • Dili : Türkçe | Barkod : 9786059248846 | Format : Epub

Satranç Psikolojisi 1 E-Kitap Açıklaması

Satranç, SSCB döneminde yöneticiler tarafından ideolojik bir araç olarak görüldü. Bu nedenle, satranç konusunda önemli bilimsel araştırmalar yapıldı, ciddi bir altyapı oluşturuldu ve turnuvalar düzenlendi. Ancak, tüm bunların yanı sıra KGB gibi bir örgüt de satrançta aktifti. En başlarda kızıl komiser Krilenko, daha sonra ise Sovyet Satranç Federasyonu Asbaşkanı, ünlü KGB albayı Baturinski (1914-2002) Rus-Sovyet satrancının “koruyucu melek”leri oldular. KGB’nin en etkin yöntemlerinden biri olan psikolojik-bürokratik faaliyetler satranç tacının uzun süre SSCB’de kalmasına neden oldu. KGB’nin koruyucu melekliğinin gölgesi Keres, Bronşteyn, Tal, Korchnoi ve birçok başka büyükustanın kariyerini olumsuz etkilemiştir. Birçok örnek içinde en çok bilineni şudur: 1978 yılında Filipinler’de oynanan Victor Korchnoi ile Anatoly Karpov arasındaki dünya Şampiyonluğu maçı sırasında Karpov’un yediği yoğurdun rengi önemli sorun oluşturuyordu. Korchnoi, Karpov’a gelen yoğurtların renkleri ile gizli mesajlar verildiğini iddia ediyordu. Daha önemlisi Karpov’un ekibinde yer alan psikoloji profesörü Vladimir Zuhar’ın oturduğu yerle ilgiliydi. Korchnoi negatif bakışların kendisini olumsuz etkilediğini söylüyor ve bu şahsın ön sıralarda oturmasını istemiyordu. Daha sonra Korchnoi kötü bakışları engellemek amacıyla kendi parapsikoloji uzmanını getirtti. 1984’de yarım kalmış maçta aynı Zuhar’dan bu defa da Kasparov şikâyet ediyordu.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorumlar 1
Selamlar...

Dimes hocamıza saygılar, selamlar. İlk fırsatta okuyacağım bir kitap. Açıklama ilgi uyandırıcı ve keyifli görünüyor.

22.01.2021

x

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.