Kahvenin eşlik ettiği sürükleyici bir kitap, romantik bir film ya da huzur veren bir müzik kadar mutluluk veren çok az şey var. Özellikle çikolata ile muhteşem bir ikili olan kahve; değişik çeşitleri, özellikleri ve demlenme yöntemleriyle de oldukça farklılık gösteriyor. Hayatın vazgeçilmezlerinden biri olan kahvenin kendine özel bir günü bile var: 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Bu özel güne yaklaşırken kahve çeşitlerine ve dünyada kahve tüketimiyle ilgili kısa bilgilere hızlıca bir göz atmakta fayda var.Devamını Oku
Kahve dünyası fazlasıyla geniş, pek çok kahve çeşidi dünyanın farklı coğrafyalarında afiyetle içiliyor. Türkiye’de en çok bilinenler arasında Türk kahvesi, dibek kahvesi, filtre kahve, espresso gibi yerli ve yabancı çeşitler bulunuyor.
Türk kahvesi elbetteki göz bebeğimiz. Kökeni Habeşistan’a dayanan kahvenin Osmanlı İmparatorluğu’na gelişinin çeşitli kaynaklarda 16. yüzyıla uzandığına dair bilgiler bulunuyor. Türk kahvesi diğer kahvelerden pişirilme ve sunum şekli itibariyle ayrılıyor. Telvesi ile birlikte pişirilen ve sunulan Türk kahvesi bugün hala bakır cezvelerde pişirilmeye devam edildiği gibi elektrikli kahve makinalarında pratik bir şekilde de hazırlanabiliyor. Nasıl pişirilirse pişirilsin, olmazsa olmazı bol köpüklü olması elbette.
Anadolu’nun bir diğer kahvesi ise dibek kahvesi. Türk kahvesine göre daha açık bir renge sahip olan dibek kahvesi; Türk kahvesi’nin, keçi boynuzu, menengiç, zahter gibi farklı bitkilerle havanda dövülmesiyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, Türk kahvesinden farklı olarak en baştan sıcak su eklenerek pişiriliyor. Aromatik ve zengin tadıyla da asırlardır zevkle tüketiliyor.
Espresso ise bugün büyük kahve zincirlerinde hazırlanan kahvelerin de temelini oluşturan İtalya’ya özgü bir kahve demleme yönteminin adı. İnce çekilmiş kahve çekirdeklerinin basınçlı suyla demlenmesiyle elde ediliyor ve kendine has küçük espresso fincanlarında tüketiliyor.
Filtre kahve de pek çok kişinin sabah rutininde kendisine yer bulan kahve çeşitlerinden. Pek çok demlenme çeşidi olan filtre kahve, French press adı verilen kahve preslerinde ya da kahve makinalarında kolaylıkla hazırlanabiliyor. Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin 91 – 96 derecedeki suyla buluşup demlenmesiyle ortaya çıkan mis kokulu filtre kahveyi mutlaka taze taze içmek gerekiyor.
Kahve ister termosta ister kahve kupasında tüketilsin her koşulda muhteşem tadıyla mest ediyor. Hatta bazı ülkelerde bu mest olma durumu o kadar ilerlemiş ki tüketilen kahve miktarı şaşkınlık yaratacak hale gelmiş. Dünyada kişi başı kahve tüketimi konusunda başı çeken ülke Finlandiya. Finlerin yıllık kişi başı kahve tüketimi 10,35 kilogram. Bu dünya ortalamasının neredeyse 10 katı zira dünyada kişi başı yıllık kahve tüketimi 1,2 kilogram. Finlandiya’yı yine Norveç, İzlanda, Danimarka gibi İskandinav ülkeleri takip ediyor. Türkiye’deyse kahve tüketimi, kahve konusunda uzmanlaşmış kafelerin çoğalması, kaliteli kahveye ulaşımın kolaylaşması, kahve festivallerinin düzenlenmesi ve kahve makinalarının evimize girmesiyle bir hayli arttı ancak kendi adını taşıyan bir kahveye sahip olan Türkiye’de kişi başı kahve tüketimi yıllık 400 gramla sınırlı kalıyor.
Dünya Kahve Günü’nü kutladığımız bu günlerde, 40 yıllık hatrı olan kahvenin hatrını kırmayın ve kendinize güzel bir fincan kahve hazırlayın. İyi ki varsın kahve!