Stresten ve endişelerden arınmış bir zihin, güçlü bir hafıza, kapasitelerini gerçekleştirmek yönünde cesur bir kalp, kriz anlarını yönetmede usta bir akıl... Kısacası kendi yeteneklerinin olduğu kadar sınırlarının da farkında bir birey olmak hem toplum içinde başarılı hem de kendi iç dünyamızda mutlu olabilmek adına oldukça önemli. Kişinin kendini her daim geliştirme gayretinde olduğu hayat yolunda yardıma ihtiyacı olduğu konularda kendisine rehber olma niteliği taşıyan kişisel gelişim kitapları tam da bu yüzden her daim ilgi çekiyor ve çok satılanlar listelerindeki yerini koruyor. Bu konuda yazılmış; aynı zamanda nefes farkındalığı, kendini doğru ifade etme, öfke ve stres kontrolü gibi pek çok kişisel gelişim eğitimleriyle de desteklenmiş en iyi kitapları sizin için derledik.
Bazen kitaplar hayatımızdaki yaşam koçu görevini üstlenebiliyor. Wilhelm Reich’in 1946 yılında yazdığı ve artık bir deyim haline gelmiş “küçük adam” seslenişiyle açılan Dinle Küçük Adam kitabı; uzun yaşam ve acı deneyimlerin gerçek gereksinimlerin bilincine varma konusunda engel olmamasına dair sarsıcı bir çağrı. 20. yüzyılın en ilham verici öğretmenlerinden birisi olan Osho’nun İnsan Olma Yolculuğu isimli kitabı ise bireyin hayatındaki en önemli sorunlara odaklanmakla kalmayıp özellikle içsel yaşantımız ve varoluş kalitemizle ilgili de çağdaş görüş ve açıklamalarda bulunuyor.
En iyi kişisel gelişim kitapları arasında kabul edilebilecek bir diğer çalışma olan İnsanın Anlam Arayışı, 20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor Frankl’ın elinden çıkma bir yapıt. Bütün dünyada 12 milyondan fazla satan kitapta Frankl; Gasset, Sartre ve Heidegger gibi düşünürlerin fikirleri ışığında “İnsanı insan yapan nedir?” sorusunu soruyor ve nihai anlamda amacımızın yaşamın sorunlarına doğru çözümler bulmak olduğunu ve bunu nasıl yapacağımızı anlatıyor.
Doğan Cüceloğlu, okuruna “Seni diğerlerinden farksız yapmaya tüm gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir. Bu savaş başladı mı artık hiç bitmez” diye seslendiği Savaşçı kitabında içimizdeki boşluğu nasıl dolduracağımızı anlatıyor. Ahmet Şerif İzgören’in benlik, alışkanlıklar, mücadele, iyilik, inanç, dinlemek, hırs, gülmek, değer vermek gibi başlıklar altında topladığı kısa öykülerle örülmüş Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır kitabı harekete geçmeyi bekleyen yanınızı uyandırmak için bir fırsat niteliğinde.
Sadece özel yaşantınızda değil, iş yaşantınızda da kendinizi geliştirmek için başvurabileceğiniz pek çok çalışma bulunuyor. Bu kitaplar hem iş geliştirme alanında hem de iş dünyasındaki başarınızı artırmaya yönelik pek çok öneri ile birer yol gösterici olma özelliği taşıyor. Peter M. Senge’nin sorunları parçalara ayırmaya ve karmaşık işlerle daha kolay baş edebilmeye, bu sayede liderlik becerilerini geliştirmeye yönelik kitabı Beşinci Disiplin okunması gereken kişisel gelişim kitapları arasında.
Emekli FBI ajanı Joe Navarro’nun kariyeri boyunca elde ettiği deneyimlerden yola çıkarak vücut dilinin şifrelerini açığa çıkardığı kitabı Beden Dili kitabı, insanları okumanın hızlı yöntemini sunuyor. “Unutkan insan yoktur, hafızanın nasıl çalıştığını bilmeyen insan vardır” diyen Ahmet Yıldız ise Güçlü Hafıza kitabı ile beyni etkili ve doğru kullanmak konusunda tüyolar veriyor. Sağlık, mutluluk, başarı ve tüm hedeflere ulaşmak ve hatta bağımlılıklardan kurtulmak noktasında bilimsel, etkin ve sistematik yöntemlere dayalı öneriler sunan Barış Muslu’nun Beynine Format At kitabı kişisel gelişim kitap önerileri içinde hem kariyer anlamında hem de şahsi hayatınızda önemli bir devrim niteliğinde.